Categories: Kurgulardan Haberler

Rüzgarın On İki Köşesi

Rüzgarın On İki Köşesi” Ursula K. Le Guin’in ilk gençliğinden itibaren yazdığı öykülerin bir araya getirildiği bir eser. Yazar, çok sevdiği, fantastik ve bilimkurgu olarak kabul edilebilecek kurguları tarih sırasını gözeterek kitaba dâhil etmiş.Ayrıntı Yayınlardan ikinci baskıyı yapmış. Her bir hikayeye ayrı ayrı odaklanmak lazım, hepsi muhteşem.
Onun tarzını zaten çok seven biri olarak bu öykü kitabını seneler sonra ikinci kez okuduğumda bazılarını çok iyi hatırladığımı bazılarını ise ilk kezgörüyor gibi olduğumu itiraf etmeliyim.
Bu kitapta öykülerin muazzam lezzetinin yanında, öykü girişlerine bizzat Ursula’nın öykünün tarihçesi hakkında yazdığı kısa notlara bayıldım. Bu notlar öyküden çok kendisi hakkında ipuçları veriyor gibiydi ve bu bana kendi hakkımda da bazı şeyleri hatırlattı.
Görüş alanı öyküsü, son yılların kuantum düşünce ve mistik değerlerin sunduğu HAKİKATi en pratik şekilde sorgulatan bir öykü. Herkesin okumasını dilerdim.
Bu kitap hakkında daha çok bilgi için tıklayınız
*

Yok Oluş – Annihilation
2018 yapımı bir ingiliz fantastik/bilimkurgu türü film.
Filmi izlerken aklıma hep Fringe geldi, sanki onun uzun bir bölümünü izler gibi hissettim. Tabi Maalesef Olivia yoktu, Şöyle sonuçta zihnimizi açıp olayı çözecek profesör de yoktu 🙁
Başrolde Natalie Portman var, aslında beş tane kadın var. Bu kadınlar birer bilim kadını olarak dünyayı tehdit eden yayılmacı fakat ne olduğu belirsiz bir parıltıyı izah edebilmek için onun içine girerler. Yönetmen Alex Garland filmin sonuna doğru coşup bize bazı şeyler anlatmak istiyor ama açıkça söylemektense izleyicilerin tahminler yürütmesini istiyor gibi göründü bana. Filmde en çok kullanılan kelime “bilmiyorum” olabilir hani.
Aslında film baştan sona metaforik okunabilir hatta yönetmen bunu bilerek mi yapmıştır diye bi kaç kere düşündüm. Aydınlanmadan ölmek, aydınlanıp ölmek ve ölmeden ölmek konularının savaşçı bir çift (ordu mensubu) üzerinden özellikle suçluluk duyguları üzerinden anlatılmış olması ilginç
Ben bu İngiliz filmlerinden ve dizilerinden çekinir oldum! Bu filmden önce de Black Mirror’un 2. sezonuna başlamıştım. Ardından bu film çıktı karşıma. İngilizlerde bir zincirlerinden boşanma durumu var (daha bi sürü örneği var da, isimleri unutuyorum) sanırım.
*
Westworld‘ün ikinci sezonu başladı! Özdeşlikler o kadar bariz ki insanı ürkütüyor.
Bu dünyadan sıramız geldiğinde çıkacağız; otomatik piyano olarak mı yoksa müziğe dönüşerek mi?
Güzel toparlanmış bir video izlemenizi öneririm, tıklayınız
Benim Barış Özcan’a cevabım şu aslında: iki seçenek yok! Daha doğrusu bu seçeneklerin arası hem zaman hem mekan açısından sonsuz bir uzunluk ve belirsizlik!
İyi sezonlar
Sibel

Recent Posts

fibromiyalji dünyada ne zaman başladı?

Fibromiyalji tarihçesi "Nörasteni" gibi terimlerle tanımlanmaya çalışılsa da 1904 yıllarında Gowers "fibrositis" tanımını kullanmış, böylece…

2 ay ago

Urban Shaman – şehir şamanı ders notları 1

4 Mart 2020 Mircea Eliade: Dünyanın en tanınmış, saygı duyulan şaman  araştırmacısı, kendisi bir şaman…

2 ay ago

Sibel Atasoy kimdir sorusuna cevap bulmak!

Komik olacak ama dün gece uyumadan önce tüm hayatım gözümün önünde resmî geçit yaptı, bir…

1 yıl ago

Açken Diplama işe yaramaz

#şehirdenindimköye zamanı bile elden kaçıyor korkarım, fotoğraflara baktığınızda #megakent faciasını anlamak hiç de zor değil…

1 yıl ago

Asimov, bir zaman yolcusu muydu?

Lütfen önce Asimov’un 1954 yılında yazdığı Çok güzel bir gün öyküsünü okuyun ve sonra konuya…

1 yıl ago

Dogonlar ve SİRİUS Yıldızı -3

önceki bölüm için tıklayınız BİR SUDANLI SİRİUS SİSTEMİ Ynzan: M. Griaule ve G. Dieterleıı Not:…

1 yıl ago