Bikaç ay önce okuduğum Amerikan Gods kitabından bir bölüm hatırladım dün. İstanbulun orta noktasını konuşuyorduk sanırım bu hatırlattı.

Bir zamanlar Amerikanın orta noktasını bulmak için bir çalışma yapılmış ve bir yer tespit edilmiş, tarlaların ortasında bi yermiş. Hemen oraya bir anıt dikilmiş. Bir kaç girişimci de bu noktanın çok insan tarafından merak edileceğini ve bu sebeple yerli yabancı bir çok insanın buralara akın akın geleceğini öngörerek, anıtın çervresine residenceler alışveriş noktaları parklar vs vs yapmış ve müşterileri beklemeye başlamşılar.

Gell gör ki büyük bir hayal kırıklığı olmuş çünkü kimse gelmemiş!

Yazar, orta noktanın nötr olduğunu bu sebeple insanları çekmediğini düşünüyordu. Ve fakat tanrılar için bir dokunulmazlık alanı yarattığı için her türlü anlaşma, değiş tokuş işlemini o noktada barış içinde yapabiliyorlarmış. Yani savaşmak için gereken güç yokmuş orada bu sebeple Amerikanın orta noktası tanrıların işine yaramış.  🙂

Not: Orta nokta için GO lisanında Dame desek olacakmış gibi.

Dame: Tarafsız nokta; genellikle oyunun son aşamasında konumu kesinlik kazanan, iki tarafa da ait olmayan, puan özelliği taşımayan, oynanması oyunun akışı içinde hiçbir şeyi değiştirmeyecek olan nokta.

Sibel

View Comments

Share
Published by
Sibel

Recent Posts

fibromiyalji dünyada ne zaman başladı?

Fibromiyalji tarihçesi "Nörasteni" gibi terimlerle tanımlanmaya çalışılsa da 1904 yıllarında Gowers "fibrositis" tanımını kullanmış, böylece…

2 ay ago

Urban Shaman – şehir şamanı ders notları 1

4 Mart 2020 Mircea Eliade: Dünyanın en tanınmış, saygı duyulan şaman  araştırmacısı, kendisi bir şaman…

2 ay ago

Sibel Atasoy kimdir sorusuna cevap bulmak!

Komik olacak ama dün gece uyumadan önce tüm hayatım gözümün önünde resmî geçit yaptı, bir…

1 yıl ago

Açken Diplama işe yaramaz

#şehirdenindimköye zamanı bile elden kaçıyor korkarım, fotoğraflara baktığınızda #megakent faciasını anlamak hiç de zor değil…

1 yıl ago

Asimov, bir zaman yolcusu muydu?

Lütfen önce Asimov’un 1954 yılında yazdığı Çok güzel bir gün öyküsünü okuyun ve sonra konuya…

1 yıl ago

Dogonlar ve SİRİUS Yıldızı -3

önceki bölüm için tıklayınız BİR SUDANLI SİRİUS SİSTEMİ Ynzan: M. Griaule ve G. Dieterleıı Not:…

1 yıl ago