Yampirik anlatım

İnsanların bişeyleri anlaması için doğrudan söylemek hiç işe yaramıyor. Bu söylediğimi tüm hayatı gözden geçirerek doğrulayabilirsiniz. O halde insanlara gerçekten nasıl ulaşılacak?

Bunun yolu taa şaman atalarımızdan beri hemen hemen hiç değişmedi, insanın bi şeye AYABİLMESİ için ona yampirik anlatım yapmanız gerekir, buna en iyi örnek şiir, şarkı, fıkra, meseldir.

Nedir yampirik anlatım?

Söylemek istediğiniz ana hususu, hiç bir şekilde sunumunuzun içinde doğrudan söylemezsiniz.

Günümüzde nerdeyse şiirin yerini almakta olan reklamlara bir de bu açıdan bakmanızı rica ediyorum. Sunumun (şiirde, reklamda,sanatta) görünen yüzeyinde abzürd sayılabilecek bir işaret vardır. Öylesine tuhaftır ki, size onu söylemediğini, altta başka bişeyi işaret etmekte olduğunu bilinciniz kavrar. Ve bu kavrama anı bi çeşit AYMAdır ve bunun farkedebildiğiniz için egonuz sizi kutlar  Böylece doğrudan söylendiğinde bi kulağınızdan girip aynı hızla diğerinden çıkan ana tema, sızdırma yöntemiyle içinize derinden etkileyici bir giriş yapar (bağlanış).

Rüyalarda aynı mantıkla bizi k-aydırmaya çalışıyor zaten, sembol dili bildiğimiz bütün insanlık tarihinin en başta gelen öğretme sistemidir.

Küçükken babam bi anısını anlatmıştı: Askerliğini yaparken zor derslerinden birine giren sert mizaçlı komutan bir gün sınıfa girip bi anısını anlatmaya başlamış. Anı uzadıkça bizim öğrenciler sevinçten dört köşe oluyorlarmış; “oh bu gün derse vakit kalmayacak” diye. Hikaye de öyle anlamlı ve zevkliymiş ki bi süre sonra bu fikri bile unutup öykünün içine girmişler. Derken zil çalmış, zaten öyküde o sıralarda bitmiş, komutan sınıftan çıkarken “böylece ‘karar verme sürecinde dikkat çekici unsurlar’ dersimizi de işlemiş olduk” deyivermiş. Sınıf ardından bakakalmış, kandırıldıkları için bi yeniklik hissi olmuş ama, iş işten geçmiş, jüri bunu duymuş! :)))

Hatırlarsanız Gurdjieff’in at-araba örneğinde, arabanın içindeki yolcu da sembol diliyle konuşuyordu: bakınız: https://sibelatasoy.com/?p=434 ve Jung ömrünü bu sembolleri çözmeye adamıştı.

yampirik     : Eğrilmiş, eğri, yan, çarpık

 Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

2 Yorumlar

  1. says:

    Ne güzel bir kelimeymiş “yampirik”. 🙂 Çok hoşuma gitti. Teşekkürler bu kelimeyi hazineme kattığın için.

  2. says:

    Bizim konuşmalarımız bilincin sesi olarak gökkubbede yankılanıyor, fakat bunları yampirik yönetmeyi başarabilirsek bilinçaltımızla doğrudan bir iletişim gerçekleştirebiliriz diye sanmaktayım. Yani onun silahını kuşanalımmm… Hadi kim tutar bizi :)))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir