Categories: Kitap Özetleri

Haklı olmamanın gücü

Halit Yıldırım-

John Naisbitt’in “Zihnin 11 Prensibi – Mind-Set” dlı kitabını 19 sayfada derleyerek sizlerle paylaşmak istedim. Kitabın ana fikrini oluşturmaya yarayan birkaç öğeyi de aşağıya aktarmaya çalıştım:
Zihin yapıları, bir uçağın azami hıza ulaşabilmek için rüzgâra belli bir açıda durması gibi çalışır. Dünya meselelerinden kişisel ilişkilere kadar hemen her konuda yargılar zihin yapılarıyla oluşur. Eğer bir kadının kafasında kocasının başka kadınların peşinde koştuğu fikrî baskın hale gelmişse, aldığı bütün bilgileri bu resme uydurur. Duyduklarını kelimelerin ötesine geçerek tanımlar. Eğer bir kadın kocasının şefkatli, sadık ve anlayışlı bir adam olduğunu düşünüyorsa, benzer bilgilerden tamamen farklı anlamlar çıkaracaktır.  Bu, mikro seviyede olan bir şeydir.
Makro seviyede ise, zihin yapıları dünyanın “Çatışan Uygarlıklar” döneminde olduğuna inanmaya programlanmış olanlar da vardır; bu insanlar, her şeyi bu pencereden görecektir. Diğer taraftan, ben de dâhil olmak üzere diğerleri, dünyayı uzun bir ekonomik kararlılık dönemi bağlamında görecektir.
Hz. Süleyman’ın (M.Ö. 3000) şu ünlü sözlerini yazmasının üzerinden çok uzun zaman geçti: “Şimdiye kadar olanlar, gelecekte olacaklardır; şimdiye dek yapılanlar, gelecekte yapılacaklardır; demek ki güneş altında yeni olan bir şey yoktur”. Şimdi ise, güneşin altındaki her şeyin yeni olduğu söyleniyor.
2005 yılının başlarında, Newsweek, yetenekli uluslararası editörü Fareed Zakaria’nın bir sözüyle birlikte geniş bir reklâm kampanyası yürütmeye başladı: “21. yüzyıl, değişim asrı olacak. Gelecek 10 yıl içinde, son 100 yıla oranla çok daha fazla yerde çok daha fazla şey değişecek. Çoğu ülke bu baş döndürücü akışa hazır değil; Amerika Birleşik Devletleri ise kesinlikle hazır değil”.
Görünüşe bakılırsa, Fareed Zakaria’nın gözleri ufuk çizgisinin ötesine uzanıyor ve hepimizden fazlasını görebiliyor.
Açıklanan 11 zihinsel prensipten herhangi biri veya birden fazlası, size en yararlı ve en yardımcı gibi gelebilir. Eğer kişisel bir derecelendirme yapmam gerekirse, benim için en önemli zihinsel prensip “Haklı olmak zorunda olmamanın gücünü anla”dır. Bu, üzerinde çalıştığınız şeyi denemenizi, düşündüklerinizi söyleme cesareti bulmanızı sağlayacak olan zihinsel prensiptir. Bu zihinsel prensip, yaratıcı hayal gücünü destekler.
Sağlık ve esenlikler dilerim.
Halit YILDIRIM

Editör

Share
Published by
Editör

Recent Posts

fibromiyalji dünyada ne zaman başladı?

Fibromiyalji tarihçesi "Nörasteni" gibi terimlerle tanımlanmaya çalışılsa da 1904 yıllarında Gowers "fibrositis" tanımını kullanmış, böylece…

2 ay ago

Urban Shaman – şehir şamanı ders notları 1

4 Mart 2020 Mircea Eliade: Dünyanın en tanınmış, saygı duyulan şaman  araştırmacısı, kendisi bir şaman…

2 ay ago

Sibel Atasoy kimdir sorusuna cevap bulmak!

Komik olacak ama dün gece uyumadan önce tüm hayatım gözümün önünde resmî geçit yaptı, bir…

1 yıl ago

Açken Diplama işe yaramaz

#şehirdenindimköye zamanı bile elden kaçıyor korkarım, fotoğraflara baktığınızda #megakent faciasını anlamak hiç de zor değil…

1 yıl ago

Asimov, bir zaman yolcusu muydu?

Lütfen önce Asimov’un 1954 yılında yazdığı Çok güzel bir gün öyküsünü okuyun ve sonra konuya…

1 yıl ago

Dogonlar ve SİRİUS Yıldızı -3

önceki bölüm için tıklayınız BİR SUDANLI SİRİUS SİSTEMİ Ynzan: M. Griaule ve G. Dieterleıı Not:…

1 yıl ago