Categories: Kurgulardan Haberler

Haftanın kurguları

Gizem ve gerilim sevenler için The İnvisible Guest filmi çok iyi bir seçim olur. Sizi aynı olayın tamamen farklı çözümlerine ikna edip ters köşe olmanızı sağlayan Agatha tarzı bir suç ve vicdan azabı filmi.
Görünmeyen misafir ismiyle perdeye akseden filmde, Contratiempo tüm hikayesini sürekli olarak filmdeki kadın avukat Virginia Goodman’ın ağzından duyduğumuz “Detaylara ihtiyacım var. Olabilirlik ayrıntılara dayanmaktadır.” cümlesi üzerine kurmakta ve filmdeki söz konusu davanın çözümü yolunda ortaya çıkan her ayrıntıda gerçeklik de yön değiştirmektedir. Film çoktan işlenmiş bir suçun davasının devam ettiği bir günde başlar. Adrian Doria isimli medyanın da parlattığı ve Asya firmalarıyla yeni iş anlaşmaları yapan, Yılın Adamı olarak adlandırılan genç bir iş adamı bir süre önce sevgilisiyle kaldığı dağ otelinde sevgilisi Laura Vidal’ın ölü bedeni başında yakalanmış ve cinayet zanlısı olarak tutuklanmıştır.
İzlenmeye değer bir film.

*

Galaktik Çömlek Tamircisi – Philip K. Dick

Galaktik Çömlek Tamircisi ekonomik ve politik baskıların kıskacında ruhu adeta kırık bir çömlek gibi parçalanmış, hayatın anlamına dair pusulasını yitirmiş, ona el uzatan rehberlerinin şarlatan olduğunun farkına varmış 21. yy insanına, yazıldığı 1969 yılına göre çok daha fazla hitap ediyor. İstediği şekle girebilen Glimmung, her yerde olabilir. Hatta belki de bu yazıyı okuduğunuz bilgisayarın veya telefonun kılığına girmiştir. Kafanızda beliren bir düşünce veya gördüğünüz rüya, Glimmung’un ilettiği telepatik ilhamlar olabilir. Ve Glimmung sizi davet ediyor, Sirius 5 gibi uzak bir gezegende olmasa da, içinde yaşadığınız gezegendeki “kırık çömlekleri” tamir etmeye, daha doğrusu iyileştirmeye. Bu onarım işine çok geç olmadan başlamalıyız. Daha kapsamlı izahat için BKK’yı ziyaret ediniz.
Kitabı çok beğendim, derin düşüncelere ve çıkarımlara yönelten öngörüsü ve dili harika üstelik tüm bunları hiç tekrara girmeden mütevazi şekilde 224 sayfada yapabiliyor olması PKD’nin ustalığının bir ispatı.

Bir kaç alıntı yapmadan da geçemiyorum:

Bu arada önceki gün gerçekleştirdiğimiz BAK sorumuza da cevap geldi!
Aslında her birimiz poliensefalik bir varlıksak?

O zaman sonsuz şimdi ve tüm atıl enkarnasyonlarımızı içimizde taşıyor olmamız normaldir.
Lemuryan hawaii bilgeliğinin özünde bu ilke yatar #urbanshaman

*

On yıllık müthiş bir serüven, tekrarını izliyorum da paylaşayım dedim. Ayrıca ortalama Amerikalıları tanımak için de keyifli bir olanak. Paylaştığım yazıdaki unsurlar şaşırtıcı!
. Friends, 1994 yılında yayınlanmaya başlayan ve 2004’e kadar toplam 10 sezon süren bir ABD komedi dizisidir. Sitcom yapımlarının en başarılılarından biridir. Dizinin yaratıcıları ise David Crane ve Marta Kauffman’dır. 100 kadar ülkede yayınlanan dizi, Türkiye’de de 2 sezon ‘sıkı dostlar’ adıyla yayınlanmıştır. Friends tüm dünyada en çok izlenen diziler sıralamasında 4. Sırada yer alıyor. Dizi final bölümünde toplam 51,1 milyon izleyici sayısı ile büyük bir başarıya imza atmıştır. Friends bu başarılarının sonucunda birçok ödüle de layık görülmüştür. Dizinin üzerinden çok uzun süre geçmiş olsa da hala büyük izleyici kitlesine sahip ve adından sıkça söz ettiren bir yapımdır.

*

Shameless dizisi, 18+ yapısıyla da anlaşılacağı üzere Amerika’nın alt düzey çoğunluğunun yaşamını trajikomedik biçimde veren, bol ödüllü dikkat çekici bir yapım. Kötü örnek olacağı koruma kalkanı dahilinde gözlerden uzak gece saatlerinde veriliyor. Uykum kaçtığında filan izleme şansım oluyor, güldürürken iç sızlatıyor. Amerika ve bilhassa İngiltere gibi ülkelerin bu denli apaçık öz eleştiri yapabilmesi demokratik yapıları hakkında da fikir veriyor.

*

Dizide, Umbrella Academy olarak bilinen süper kahramanların olduğu bir akademide bünyesinde yer alan, birbirleriyle pek anlaşamayan bir ailenin hikayesi anlatılıyor. Akademidekiler kendilerini büyüten babalarının gizemli ölümünü çözmek için bir araya geliyorlar. Sezon boyunca yakında gerçekleşecek bir kıyameti durdurmanın çarelerini araştırıyorlar ancak olacak olan geri çevrilebilir mi?

Biraz gençlik dizisi gibi görünse de masalsı yapısıyla benim hoşuma gitti, sanırım sonraki sezonu da olacak

Sibel

Recent Posts

fibromiyalji dünyada ne zaman başladı?

Fibromiyalji tarihçesi "Nörasteni" gibi terimlerle tanımlanmaya çalışılsa da 1904 yıllarında Gowers "fibrositis" tanımını kullanmış, böylece…

2 ay ago

Urban Shaman – şehir şamanı ders notları 1

4 Mart 2020 Mircea Eliade: Dünyanın en tanınmış, saygı duyulan şaman  araştırmacısı, kendisi bir şaman…

3 ay ago

Sibel Atasoy kimdir sorusuna cevap bulmak!

Komik olacak ama dün gece uyumadan önce tüm hayatım gözümün önünde resmî geçit yaptı, bir…

1 yıl ago

Açken Diplama işe yaramaz

#şehirdenindimköye zamanı bile elden kaçıyor korkarım, fotoğraflara baktığınızda #megakent faciasını anlamak hiç de zor değil…

1 yıl ago

Asimov, bir zaman yolcusu muydu?

Lütfen önce Asimov’un 1954 yılında yazdığı Çok güzel bir gün öyküsünü okuyun ve sonra konuya…

1 yıl ago

Dogonlar ve SİRİUS Yıldızı -3

önceki bölüm için tıklayınız BİR SUDANLI SİRİUS SİSTEMİ Ynzan: M. Griaule ve G. Dieterleıı Not:…

1 yıl ago