Fethiye haber

SİBEL ATASOYU TANIYALIM?

 

Merhaba

 

ÜRETKEN BİR YAZARSINIZ. OKURLARINIZLA ARANIZ NASIL?

 

Okuyabilenlerle aramın iyi oldugunu sanıyorum.:) Güzel yorumlar almak herhalde bir işe emek vermiş herkes için hoş bi mükafaat olsa gerek.

 

NASIL ve NE ZAMAN YAZIYORSUNUZ? GÜNÜNÜZÜN NE KADARINI YAZMAK İÇİN AYIRIYORSUNUZ?

 

Ah bu soruya Simenon gibi cevaplar verebilmeyi ne kadar isterdim bilemezsiniz J (kendisi çok disiplinliydi ve çok sayıda güzel esere imza atmıştı) Maalesef bu konuda belirli bir programım olamıyor. Kamuya açık günlüğüm (internet ortamında) ve bazı sitelere yazdığım yazılar haricinde yazmak, genelde yayımcımın bana bildirdiği son teslim tarihlerine bağlı gelişiyor. Açıkçası romanları kolayca yazıverdiğimi söyleyemiyeceğim. Her biri zor bir doğum gibi epeyce kıvranmayı gerektiriyor.

 

YAZDIKLARINIZ ARASINDA EN ÇOK BEĞENDİĞİM BUDUR DEDİĞİNİZ OLDUMU? YA DA GERİYE BAKTIĞINIZDA KEŞKE BUNUDA YAZSAYDIM DEDİĞİNİZ BİR SÖZ, BİR YAZI OLMUŞMUDUR?

 

Hemen hiç bir konuda “keşke”lerim olmuyor. Ya yapmışımdır ya da yapmamışımdır, prensip olarak pişmanlığa yatkın değilim. Geçmişe yalnızca deterministik açıdan bakarım; yani beni şu an’a nasıl taşıdığı ile ilgilenirim. Bu işlem benim için hayatidir; çünkü geleceğimiz de şu anda belirmektedir,  Şu anı iyi bilmek, geleceği de bilmek anlamına geliyor.

Yazdıklarım arasında en sevdiğim; Ölümsüzler kitabında yayımlanan “Uykucu” öyküsüdür. Bir gün filme çekilmesini arzu ediyorum. Şu ana kadar bir kitapta yayımlanmamış olan “Kontrat Bitti” isimli öykümün de zaman içinde çok değişik alanlarda kullanılabileceğine dair önsezilerim var.

Romanlarıma gelince, sanırım zor doğum yapan anneler gibi onları fazla görmek istemiyorum. J

 

YAZILARINIZ DAKİ KİŞİLER TANIDIKLARINIZ MI?

Herhalde roman ve öykülerimdeki kişileri soruyorsunuz. Tabi tanıdığım kişilerden esinleniyorum (en başta kendim olmak üzere!). Kahramanlarımı seçerken oldukça dikkatli davranırım, hatta kurgudan önce onları belirlerim! Sonra romana başlarım, ilk beşbin kelimeye kadar her şey olağan bi şekilde ilerler. Derken işte beni zorlayan o şey oluveriyor! Kahramanlar canlanıyorlar ve kendi iradelerini ortaya koymak istiyorlar. Belki bu sebeple zor yazıyorum. Her zaman onlarla aynı fikirde olamıyorum J

 

SİZİN ETKİLENDİĞİNİZ YAZARLAR KİMLERDİR?

 

Bu zamana göre epeyce değişkenlik gösteriyor. Verimli bir okuyucu olduğum rahatlıkla söylenebilir. Tabi ben değişirken beğenilerim de değişiyor. Beğendiğim çok yazar var. Hepsini saymakla bitiremem. Yine de aklıma ilk geliveren bikaçını söyleyeyim; Fowles, Palahniuk, Simenon, Agatha, Paul Auster, Saramago, Ursula Leguin, Trevanian, Frederick Pohl, Patricia Highsmith, Thomas Harris… Devam etmek istiyorum aslında çünkü adını sayamadığım  öyle çok sevdiğim yazar var ki, sanki onlara haksızlık yapar gibi oldum. Ya da aslında kendi sevgime ihanet edermişim gibi hissettim şimdi.

 

KİTAPLARINIZI BASKIYA VERİRKEN “DİKKAT! ÇAY, SİGARA İÇMEYİN GİBİ TEMBİHLERİNİZ OLUYOR MU?

 

Ne anlamda?

 

GENÇLERE ÖĞÜTLERİNİZ NELER OLACAKTIR?

 

Aman bana öğüt ver demeyin. Herkes ne yapacağını gayet güzel biliyor, üstelik her kişi kendine özeldir, deneyimlemeleri gereken şeyler de farklıdır. Bana düşen onları zevkle ve sevgiyle seyretmek. J

 

 

YAŞAMINIZI 4 SÖZCÜKLE ÖZETLERSENİZ NE DERSİNİZ?

 

Her şeyden zevk aldım.

 

 

 

SEVGİ VE IŞIKLI GÜNLER DİLERİZ!

 

Hayatımda en uzun kaldığım şehre, Fethiye’ye selam olsun.

 

Sibel Atasoy

14.06.06

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir