Categories: Duyuruesinti

Bir naylon poşetin 400 yıl satırı var!

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı varmış
o da bir şey mi
Bir naylon torbanın, bir pet şişenin 400 yıl satırı var!
Yani 16 nesil sonra bir pet şişeyi bulacak olan Dünyalı, en iyi ihtimalle bize sövüp sayacak! Tabi gezegenin buna vakti kaldıysa.

1 OCAK 2019’da başlayan Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2019’dan itibaren 25 kuruş gibi cüzi bir miktar ile satılıyor. Bu karar 15 mikron ila 50 mikron arası kalınlıkta olan plastik alışveriş poşetleri, market kasalarında tüketiciye ücretli olarak verilmesiyle ilgili.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir şekilde alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025 yılına kadar azaltılması yönünde çalışmalar yapılıyor.

Fakat bu yetmez, pet şişelerin de aynı tür bir işleme tabi tutulması gerekir.

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Atık Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Ali Köse, 2050 yıllında denizlerdeki plastiğin tonaj miktarının balık miktarından fazla olacağının tahmin edildiğini belirterek, “Böyle giderse denize olta attığınızda balık yerine plastik poşet, naylon torba, araba lastiği çıkaracağımız söyleniyor” dedi.

Türkiye’de plastik poşet kullanan her 5 kişiden birisini tasarrufa yöneltsek, 360 bin tona yakın plastik poşet tasarrufu sağlanmış oluyoruz. 

İçtiğimiz suyun içinde, yediğimiz balığın içinde plastik var, hatta anne karnındaki çocukların midelerinde plastik kalıntılarının ortaya çıktığı söyleniyor.

25 kuruşla ilgili şakaları bir yana bırakıp kendimize gelmeliyiz bence.

Ayrıca Büyük market zincirleri, naylon torba giderlerinden tasarruf ettikleri parayı Doğayı Koruma Derneklerine bağışlamalı ve böylece kendi paylarına düşen sorumluluğu yerine getirmeliler. Bu şekilde yasanın halkı zor durumda bırakmak olmadığını, doğayı koruma amaçlı kullanıldığını gösterebilirler.

Sibel

Recent Posts

fibromiyalji dünyada ne zaman başladı?

Fibromiyalji tarihçesi "Nörasteni" gibi terimlerle tanımlanmaya çalışılsa da 1904 yıllarında Gowers "fibrositis" tanımını kullanmış, böylece…

2 ay ago

Urban Shaman – şehir şamanı ders notları 1

4 Mart 2020 Mircea Eliade: Dünyanın en tanınmış, saygı duyulan şaman  araştırmacısı, kendisi bir şaman…

3 ay ago

Sibel Atasoy kimdir sorusuna cevap bulmak!

Komik olacak ama dün gece uyumadan önce tüm hayatım gözümün önünde resmî geçit yaptı, bir…

1 yıl ago

Açken Diplama işe yaramaz

#şehirdenindimköye zamanı bile elden kaçıyor korkarım, fotoğraflara baktığınızda #megakent faciasını anlamak hiç de zor değil…

1 yıl ago

Asimov, bir zaman yolcusu muydu?

Lütfen önce Asimov’un 1954 yılında yazdığı Çok güzel bir gün öyküsünü okuyun ve sonra konuya…

1 yıl ago

Dogonlar ve SİRİUS Yıldızı -3

önceki bölüm için tıklayınız BİR SUDANLI SİRİUS SİSTEMİ Ynzan: M. Griaule ve G. Dieterleıı Not:…

1 yıl ago