Yazarlar ve Kahramanları

Kitabın kahramanı Will Farnaby gazetecilik yapan aynı zamanda işi dolaysıyla dolaştığı yerlerde patronunun işlerini de takip eden birisidir. Patronu petrolden bankacılığa gazete patronluğuna kadar uzanan geniş bir şirketler topluluğu yönetmektedir.

Will Farnaby karısıyla birkaç yıllık evlidir ve evliliklerinin ilk aylarından beri karısını aldatmaktadır. Mutlu olmadığını anlar ve karısını terk etmeye karar verir. Bu durumu karısı öğrenince arabasına atlar ve evi terk eder. Dikkati dağılan ve aşırı sürat yapan kadın kaza yapar ölür. Bu durumda karısının araba kullanmasına izin verdiği için suçluluk hisseder.

Will Farnaby geçirdiği deniz kazası sonucu kendini bitkin bir halde Pala adında bir adanın kıyılarında bulur. Küçük bir kız tarafından kurtarılır, ilk meditasyonla bu kız sayesinde tanışır, bu ada özgün bir yönetime, özgün geleneklere sahip, Zen Budizmine inanılan, teklenojinin henüz istila etmediği, ordusu olmayan, barış içerisinde yaşayan, tropikal bir adadır.”

HUXLEY, en iy kitabı olan ADA-ne yazık ki pek bilinmez,baskısı tükeneli yıllar olmuştur- romanına yukarıdaki gibi başlıyor, Kahramanı Will için seçtiği başlangıç, yuvarlanma ve dibe çarpma paterni ilginçtir biraz incelemek lazım çünkü yazar hakkında kendinin bile farkında olmadığı bilinçaltı bir dökülüp saçılmadır Will Farnby.

Huxley’den bahsetmek ilginç bi şekilde bana yayımevi sahibi bi arkadaşı anımsattı. Adeta huxley işaret parmağını uzattı ve işte dedi Will Farnby! Belki de o da kendisinin benzeri onbinlerce Farnby’i temsilen bir sembol. Sembolü biraz açmaya çalışacağım fakat kitabın detaylarını unuttum ve aslında biz Ada’ya odaklanmıştık tüm okumalarımızda, çünkü bizler de bi ütopyanın peşindeydik Huxley gibi. Oysa Will’e bakmak gerekiyordu, bunu şimdi anlıyorum- madem ki tüm sorular ve çağrıların cevabı içindedir, Huxley’in ADA ile çağırdığı şey zaten Wİll’in içinde olmalı.
Aranızda bu görüşüme katılan varsa, Will karakterini açmaya başlasın bi ceviz gibi.

Daha genç ve yeni bir kadın bedeni denemek isteyen ve eskisini terk etmenin suçluluğunu yaşayan tüm erkeklerle özdeştir Will bu öyküye başlarken. Suçluluğu öylesine derindir ki, bunu haklı göstermek için eski karısını bi trafik kazasında öldürmekten bile çekinmez Will’in bilinçsiz yanı!

Böylece kendini hem lanetlemiş hem de özgür bırakmış olur! Ne için özgür?
Pek tabi ütopik bir dünyayı hayal edebilmek için.

*

“Ama neden özellikle ö sözleri öğretmişler; neden “dikkat?” Neden “Burada ve bu anda?”
Apaçık olanı bu budalaya anlatmakiçin sözcükler arıyordu “Bunlar hep aklımızdan çıkar değil mi? Demek istediğim, olan bitene dikkat etmeyi hep unuturuz. Bu da burada ve bu anda olmamak demektir.
“Papağanlar sizi uyarmak için dolanıp dururlar öyle mi?”
Ada-A.Huxley
Ütopik ada Pala’da bu görevi papağanlara uygun görmüş Huxley, aslında sıradan dünyada bu görevi yapan şeylere katalizör diyoruz biz. Ve hakikaten çok gevezedir katalizörler.

*

Kurtuluşumuzu imkanlı hale getirebilecek son çareyi, son vasıtayı bile gözü dönmüşçesine boğmaktan çekinmiyor oluşumuz deliliğimizin en kuvvetli göstergesi değil mi? (sa)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir