Tedbirsizlik mi?

Minik bir tedbirsizlik Dünyanın kaderini değiştirir mi? Evet

Buna sonraları Kelebek Etkisi diye isim konulsa da, çoğu için hala kaderdir.

Söz konusu tedbirsizlik, Romanın reformist, fesefeci, düşmanları tarafından bile hakkı teslim edilen imparatoru Julianus‘un gerçekleştirmekte olduğu devrim niteliğindeki işlere ara verip, Perslerin dersini vermek için yola çıktığında başladı.

Ve ordusunun ön saflarında savaşırken isabetli bir düşman oku ile noktalandı. Geri dönüşü sağlayabilecek belki son kişi böylece çok erken ölp gidiverdi. Bu öylesine büyük etkilere sebep olan bir kayıptı ki, Dünyayı, Hiristiyanlık ve sonrası her türlü eril egemenliğine teslim etti.

Muhtemelen o gün(İ.S 363), Büyük anne Kibele, geri çekilip herkesin haddini bulmasına kesin olarak karar verdi 🙂

Sonraki elli yıl Doğu ve batı Romanın kesin olarak ayrılması, yönetimin Hristiyan topluluğun (olmayan bi şeyi olduran, hristiyanlığı sırf kendi diktatörlüğü için yoktan var eden imparator Constantine di ve sonraki 1700 yılda yaşanan tüm vahşeti de başlatandı) eline tam olarak geçmesi ile akıllara durgunluk verecek bir cadı avı döneminin başlangıcı oldu.

“İskenderiye Kütüphanesinin yok edilmesi, “münferit bir fanatizm” olarak adlandırılamayacak denli tipik ve “dönemin ruhuyla uyumlu” bir şiddet gösterisiydi. Batı dünyası, yazının buunuşundan itibaren benzeri görülmemiş bir bilgi düşmanlığından yana tavır alıyordu artık. Bundan böyle Kilise tekelindeki tek bir “bilim“, yani Kutsal Kitap (Ah Constantıne!)tarafından insanlara sunulmuş bilgi dışında hiçbir entellektüel etkinliğe izin verilmeyecekti.” (Fraternis’ten)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir