Sınırlar…

Kimini sınırları dar diye, kimini sınırları geniş diye severiz/sevmeyiz.
İşimiz budur bizim “sınır ölçücü!”
Özellikle çocuklar ve çocuk kalanlar bayılır bu oyuna. Kimi sınırı bulmakla da kalmaz, onu ittirip kaktırmaya adar yaşamını.
“Sınırları genişletme”, tüm zamanların en popüler oyunudur. Bunun için sevişilir, dövüşülür, hayal kurulup, rüyalanır.

Bildiğimiz şeylerin küçük ya da büyük hep sınırları olur; bir adacık da olsanız bir kıta da fark etmez. Geometrinin en popüler problemleri, sınır ve alan hesaplamalarıdır. Amorf varlıklar, sınır ve alanlarını formülle bulamadığımızdan pek tutulmaz!
“Sınır boyları”, tarihimiz boyunca defalarca geçen bir tanımlamadır. Zaten millet olarak bu açıdan biraz korkulu rüyayız da denilebilir!
“Serhat” ismi sık kullanılan erkek isimlerimizdendir (Sınır boyu anlamına geliyor).
Çok tatlıyız biz çok…

Viki diyor ki; Çok sayıda kar kristal çeşidi olmasına rağmen hepsi altı köşelidir. Kar tanelerinin kristal yapıları birbirinin tıpa tıp aynısı değildir.  Kar kristalleri üzerinde ilk araştırmaları yapan ABD’li Wilson Bentley, gördüğü muhteşem sanat karşısında adeta büyülenmiş ve elli yıl boyunca sürekli kar kristali fotoğrafı çekmiştir. Elde ettiği 6000 resim içinde kristal yapıları birbirinin aynı olan iki kar tanesine rastlayamamıştır. Daha sonraları diğer bilim adamlarının sürdürdüğü çalışmalar neticesinde şimdiye kadar kar tanecikleri arasında aynı büyüklükte, aynı şekilde ve aynı sayıda su molekülü ihtiva eden iki kristal bile bulunamamıştır.

İlginç olan bir özelliği de havada hiç bi kar tanesi birbiriyle çarpışmıyorlar çünkü birbirlerini itiyorlarmış. Eğer bu özellik olmasa gökten kar yerine çığ yağabilirdi!
Kar tanesinin sınırını, ya da çevre uzunluğunu nasıl ölçeriz? Kenarlardaki minicik girinti çıkıntılarındann dolayı sanırım böyle bi işlem ya imkansız ya da çok zor (şu anda hatırlayamadım)

Kar tanesine nerden geldiğimi şu an tam bilemesem de, büyüleyici güzellikte ve gizemle dolup taşan şeyler oldukları kesin 🙂

3 Yorumlar

  1. Turan says:

    “Kar tanesinin sınırını, ya da çevre uzunluğunu nasıl ölçeriz? ”

    Kaos teorısı ıle ölcülebılecegini zannedıyorum. Bu konuda “fraktal boyutlar” dıye bır yöntem olmalı. Internette bıraz arastırılırsa kolaylıkla bulunur galıba.

    Normalde boyutlar tam sayı ıle ölcülür. Ama kar tanelerı gıbı fraktellerın boyutları tam sayıların arasında bır boyut.

  2. says:

    Aristo mantığı ile değil fuzzy fuzzy ölçülür diyosun? Aman ölçmesek de olur, bırak dağınık kalsın :)))

  3. […] Bildiğimiz şeylerin küçük ya da büyük hep sınırları olur; bir adacık da olsanız bir kıta da fark etmez. Geometrinin en popüler problemleri, sınır ve alan hesaplamalarıdır. Amorf varlıklar, sınır ve alanlarını formülle bulamadığımızdan pek tutulmaz! (sınır deyip geçmeyin bakınız) […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir