Peter İlkesi Hakkında

Peter ilkesi nedir? Tıklayınız

  • Turan Erdal

    Sen terfi ettirmenin ödül oldugunu ve böylece en iyi yapilan isleri yapan kisinin isinden edildigini söylüyorsun. Kanimca bu hem dogru hem de yanlis. Dogru olusu senin dedigin gibi o isi yapan en iyi kisi isinden aliniyor. Ama unutulan birs…

    Sibel Atasoy Kişinin kendi ihtiyacı ve arzusuyla konum değiştirmesini anlatmıyor bu ilke! Kişinin iyi yaptığı işi ödüllendirme aracını tartışıyor 🙂

    Turan Erdal Istenmeyerek “ödüllendirildiginde” tabii ki öyledir. Ama bir isi iyi yaptiktan sonra onun mekanik yöntemleri baskalarina ögretilebilir. Hem mekanik yönünü hem de genis bir acisini taniyan biri daha avantajlidir diye düsünüyorum.

    Sibel Atasoy Bi işi iyi yaptın ve artık ondan usandıysan (yani işletme körlüğüne düştüğünü, bilinçsizce hissediyorsan) ki bu aşkın bitmesi durumudur. Kendine yeni keşif alanları ararsın. Yoksa dur şimdi bu yaptığım işe bi acemi geçsin de ben de onu yöneteyim demezsin.
  • AsIlan Aydemir ben henüz yeteneklilik noktamı bulamadım ki!bu konuda ne yapmak lazım diye bi soru ekleyeyim izninizle 🙂

    YENİ’den DOĞAnlar Kulubü Belki de aslında yetenekli noktasına gelmeden eş dost, ahbap işi; ortalığa çıkan ve yeteneksizliğini cümle aleme ilan eden bir dolu insan tanıyoruzdur. Armudun iyisini de iyi korumak gerek ormanlarda:) Kendi adıma aşmam gereken bir durum yaşamadım.

    YENİ’den DOĞAnlar Kulubü yeteneksizlik noktasının bu ilkedeki esası -iltimas- dayısı olmak, gibi durumu anlatmıyor sanırsam 🙂
  • Turan Erdal Olay yönetmek degil, en azindan ben öyle algiliyorum. Benim bahsetmek istedigim sey baskalarina hükücm etmek degildir. Benim bahsetmek istedigim sey enformasyonu yeni (degisik) yönetmektir, insanlari degil.
  • Sibel Atasoy pardon o halde, ben peter ilkesini tartışıyoruz sanıyordum.:)
  • YENİ’den DOĞAnlar Kulubü bu sadece iş konusunda olmuyor…ben hayatın içinde yeteneksizlik noktasını yaşadım…Kimseyi de inandıramadım..makamımdan indirmek istemediler….:)))
  • Bora Kasap
    Aynen yaa aynen kesinlikle müthiş tespit. Daha geçen gün diyordum ya, aslında çalıştığın kadar para kazansan, sistem düzelir. Yani nasıl mesela, hiçbirşey bilmeyen bir adam, odun keserek para kazanıyor, bense bilgisayar programı yazarak. Ama o daha çok enerji harcıyor, öyleyse onun daha çok para alması gerek.
    Sen zaten sevdiğin işi yapıyorsun, bir de üzerine para alıyorsun.
    Oysa sevmediği işi yapıyor, ve doğru düzgün para alamıyor.
    Burada büyük bir ironi var.
  • Turan Erdal Evet. Ama bizi yönetenlerin sirf Peter prensibine uygun olarak secikdiklerine katilmiyorum. Öyle olabilir de ama benim söylemek istedigim gibi yapmak isteyenler de olabilir.
  • Sibel Atasoy Bunu ayırmanın çok sağlam bi metodu var! Peter İlkesi her halikarda çalışıyor. Başarıyı ödüllendirme metodu değişmedikçe de bu ilke değişmez bence. Şimdi bir yöneticinin “yeteneksizlik noktasına” gelip gelmediğini nasıl anlarsın? Onu ve yaptığı işi bilmene bille gerek yok! Sadece o mevkide kaç yıldır bulunduğunu sor. Dört yılı geçmişse ikaz ışıkları yanıyordur, yedii yılı geçmişse iş bitmiştir; yeteneksizlik noktası!
  • Turan Erdal Yedi yil bir iste calisan birinin yeteneksiz noktasinda ödüllendirildigini mi söylüyorsun?
  • Sibel Atasoy ödüllendirme sistemi zaten herkes için çalışıyordu eski dünyada ve halen büyük ölçüde sürüyor. Benim söylediğim bir kişinin kendi yeteneksizlik noktasına gelip gelmediğinin testi oluyor.
  • Turan Erdal

    Peter deneyimlerini Kanada okul siteminden kazanmis. Orada verdigi bir örnekte yetenekli bir ögretmenin okul müdürü yapildiktan sonra severek yaptigi ögretim yerine kagit isleri yapmasi veriliyor. Tabii ki kagit isleri ona haz vermiyecektir…
  • Sibel Atasoy O ya da bu şeklinde değil de bu sorunu (bi sorun görüyorsan tabi)çözebilmenin yolları nelerdir diye düşünmeyi dene. Ben öyle yapıyorum çok yararlı 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir