Uyuma Hali

“Kişilik, sadece görmeyi istediğini ve hayatına zararı dokunmayanı görür. Sevmediğini hiçbir zaman görmez. Bu, aynı zamanda hem iyi hem de kötüdür. Eğer insan uyumak istiyorsa iyi, fakat uyanmak istiyorsa kötüdür.” Gurdjieff

İlk cümle aynen vaki fakat sonrasında G usta biraz kestirme yaklaşmış ve bence eksik olmuş. Hayatını değiştirecek olanın sanki hep sevmediklerinden geliyor olması şart değil. O sadece bilmediğinden geliyor ve onu sevip sevmeyeceğini de önden bilemezsin. Fakat hayatının değişmemesine odaklıysan eğer o durumda bunu başarabilecek her yeni şeyi sevmiyorsun da denebilir, ki G usta kestirmeden bunu söylemiş.

  • Hanife Altuntas burada ortalama insan kişiliğinin, hayatının değişimi noktasında ne kadar dirençli olduğu imasından yola çıkılmış. kendimize ve çevremizdeki diğer insanlara baktığımızda bunun böyle olduğunu görmek çok mümkün

    Nilgün Börükanlar

    Burada G. içinde bulunulan durumda da sevmediklerini görmemeyi kastediyor. Kişilik, durumunun iyi yanlarını ona göstererek onu uyutuyor ve sıradan hayatın içinde tutuyor.Uyumak istiyorsan iyi diyor bu duruma. İşte bu halde Sibelin dediği g

    ibi değişmemeye odaklıysan bu durumun içinde tutan şeyleri severken dışına çıkaracak şeyleri sevmiyorsuna gelirsin.Ama uyanmak istiyorsan-o işte bu noktada sevmediklerini görmeme-içinde bulunduğun yaşam durumunda- direnç halinde uyanma engeli haline gelebiliyor.ve hatta yeni durumu sevmeme sanısı halinde engel olabiliyor. ve işi uzatabiliyor.Buna da kötü diyıor.
    Sibel Atasoy Tabi böyle de olabilir hemşireler ancak ben katılmıyorum bu fikre. Çünkü bu görüş kişinin optimist ya da pesimist olduğuna göre değişir, sizin söylediğiniz optimist uyurun pozisyonudur. Oysa pesimist uyur sadece sevmediklerini ve tüm iğrençlikleri görür çevresinde de yine ona bişeycikler olmaz horul horul uyumaya devam eder.
  • Hanife Altuntas sevdiklerini görenlerle sevmediklerini görenler arasında bi fark göremiyorum ben:)  eğer kişilik noktasından bu konuya bakacaksak, sevdiklerimiz de sevmediklerimiz de sonuçta bizler için yapay unsurlardan oluşmuyor mu?
    Nilgün Börükanlar Sibel hemşirem bu söylediğin her iki durumu da içeriyor benim söylediklerim …o zaman ben sana katılıyorum ve bunu demek istedim se de sözcükler yetmedi. iyi -senini dediğin pessimist uyura karşı geliyor .Aynı durum optimist uyur için kötü oluyor.
    Sibel Atasoy Evet ortak noktaları uyuyor olmaları. Hatta insan uyandıktan sonra bile ama bu kez bilinçli bi seçimle optimist ya da pesimist yönünü sürdürebilir, örneğin  DJ kendi seçiminin gülmek olduğunu söylerken bu konuya işaret ediyordu.
    Sibel Atasoy Hanifciğim yapay olmayan tek şey bilinmeyendir. Onun dışında hangi konuda iddialaşabiliriz ki 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir