Bir şeye ait her şeyi öğrenin;

Bir şeye ait her şeyi öğrenin; her şeye dair bir şeyler bilin.
Var Dyke

Bu özlü sözü Sonsuz.us’un tepesinde gördüm az önce, tam da mesaimi bitirmeye hazırlanıyordum. Aklıma yirmi sene kadar önce beni müthiş güldüren bi fıkrayı getirdi:

Bir şeyin herşeyini bilene teknokrat,

Her şeyden bi şeyler bilene yönetici,

Her şeyin her şeyini bilene santral operatörü,

denirmiş!:

:)))  Anladığım kadarıyla Dyke, bi insanda hem teknokrat hem de yönetici vasıflarının bulunmasının kayda değer olduğunu farketmiş. İşin şakası bir yana bunu yapabilmenin pek kolay olduğunu sanmamakla birlikte ana fikre kesinlikle katılıyorum. Bu iki edim nerdeyse birbirine tamamiyle zıt iki karakterin has özellikleri. Yine de bu işi fevkalade yapan bişey tanıyorum; atom altı varlıklar!

Onlar pekala hem dalga hem de parçacık olarak hayatlarını sürdürüyorlar. Ama siz onlara baktığınızda ya teknokrat ya da yöneticidirler…. Çok güldüm gece gece… Pek bi mizah kabiliyetim olmasa da kendimi güldürebiliyorummmm.

Nasıl oluyor diye bakınca tamamlayıcılık prensibini hatırladım;“Tamamlayıcılık Prensibi“, varlığın iki türlü tanımı da birbirini tamamlar ve “tek bir paketten” çıkmış olur. Temel varlığın şu ya da bu şekilde görülmesi koşulların tümüne bağlıdır. (Herhangi birinin o varlığa bakıyor olup olmadığı, ne zaman ve niçin baktığı gibi koşullar) .

 Sir W.Bragg, “Temel parçacıklar, pazartesi,  çarşamba ve cumaları dalga, Salı, Perşembe ve cumartesileri parçacık gibi görünüyorlar” diyerek şaşkınlığımızla ne hoş dalga geçmiş.

Ama sanki bu “öğrenin” ile “bilin” kelimelerinde bi işaret var, yanlış mı anlıyorum acaba, tabi tercümeyle de ilgili olabilir. Öğrenmek kelimesi daha ziyade ikinci elden aktarımlar, bilmek ise doğrudan o şeyle karşılaşmak, birinci elden deneyim gibi geldi bana. Eğer bu akıl yürütmesi doğru ise; her şeylerden bi şeyler deneyimlemizi öğütlüyor sanki.

Hımmmm… Peki ben şimdi nasıl uyuyacağım?

1 Yorum

  1. says:

    Bu yazı ve yaklaşım çok hoşuma gitti. Özellikle son paragrafta vurucu bir etki var. Bende sözü ilk okuduğumda neden öğrenin ve bilin ayrımı olduğu benimde dikkatimi çekmişti ama, bu derece dile getirememiştim kendime bile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir