Toplumlar neden Yıkılır?

Çöken uluslarda, son ağacı keserken, son kuruşu silah alımına yatırırken, son dost ülkeyi kaybederken,evet bunları yaparken kimse bunu farkedemiyor mu?
Cevap şu maalesef farkedemediler ve tarih sahnesinden silindiler! İki büyük sebeple bunu göremediler; bir: uzun ve kısa vadeli çözümlerin birbiriyle çelişmesi! Ki bu durumda siyasi otorite her zaman yakın vadeli çözümleri seçmekteler, yani ulusun bekasını değil kendilerini seçiyorlar.

 İki: dahaönceleri o toplumu ayakta tutan DEĞERlerin, değişen şartlara uygun olarak terk edilememesi! Yani önce kurtarıcınız olan şey sonra çöküş sebebiniz oluyor!

Bu konuşma 18 dakika, biraz uzun gibi görünüyor fakat vakit varken ders almak lazım, bu sebeple ben dinledim, işte adresi:

http://www.ted.com/talks/lang/tur/jared_diamond_on_why_societies_collapse.html

Toplumlar neden yıkılır? Jared Diamond, Demir Çağı’nda Grönland’a yerleşen İskandinavyalılar, ormansızlaşmış Paskalya Adası ve bugünkü Montana’dan örnekler vererek, çöküşün yakın olduğunu ve vaktinde önlem alarak nasıl engelleyebileceğimizi anlatıyor.

4 Yorumlar

  1. Turan says:

    Her devrim karsi geldigi degerleri yeniden yerlestiriyor. Sahneye yenici olarak gelirken vaad ettigi degerler sahneye geldikten sonra betonlastiriliyor ve böylelikle devrim sonrasi devamli devrim öncesini andiriyor, cünkü her yapilan devrim kendisinin kaybolmasindan korkuyor ve böylelikle ayakta durmak icin yiktigi sistemin ayni önlemlerini aliyor: yeni degerleri koruyor. Biraz daha esneklik herkes icin iyi olacagi kanisindayim….

    1. says:

      Düzen ve kaos diye bir yazım vardı, eski, belki okumuşsundur. Söylediğin gibi bu işin sistematiği böyle, eğer bunu bilirsen iç sesin seni zahmetsizce yönlendirecektir.

  2. Turan says:

    Sibel, hayir okumadim. Eger linkini verirsen sevinirim….

  3. says:

    https://sibelatasoy.com/?p=1222
    yedi sene öncesinde kalmış 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir