Sansüre protesto

Çin, 1 temmuzdan itibaren ülkede bilgisayarların internet sansürü yazılımıyla satılacak olmasını, internete girmeyerek kınayacak.

Çinli internet kullanıcıları, 1 temmuzdan itibaren satın alınacak bilgisayarlarla gelecek olan “yerleşik sansür” yazılımı Green Dam’i protesto etmeye hazırlanıyor.

Pekin‘in sembolü haline gelen “kuş yuvası” olimpiyat stadını tasarlayan sanatçılardan Ai Weiwei, (yakın zamanda ülkede yasaklanan) Twitter‘dan gönderdiği bir girişte, Çinli kullanıcılardan interneti boykot etmelerini istedi. “İş de yapmayın, sohbet de etmeyin, oyun da oynamayın, e-posta da atmayın,” diyen Weiwei’nin önerisi, Çin internet ahalisi arasında yavaştan yayılıyor.

Uygulamaya bir tepki de Cajing dergisinden geldi. Dergi editörü “Uygulamanın, toplum ahlakına hizmet olduğu söyleniyor. Hizmet, almaya gönüllü insanlara verilir. Toplumun onayını almazsa, kabul edilmeyeceği kesindir,” anafikirli yazısıyla uygulamayı eleştirdi. (Milliyet)

1 Yorum

  1. Turan says:

    Ne kadar Cin’in tutumunu bu konuda desteklemesem de anlamak mümkün, cünkü yapilan sansürler Cin’in ana politikasi ile uyumlu. Pekala bu konuda Türkiyeye ne denir? Sansür konusunda Cin’in arkasindan geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir