Alışkanlık ve zevk

Bu konularda sık sık yazıyorum ama demek ki hala bıkmadım 🙂

Donah Zohar şöyle diyordu – tamamı için bakınız: https://sibelatasoy.com/?p=854 – Düşük enerjili bir eylem olan alışkanlık beyne çok az enerji pompalar. Çok az dalga fonksiyonunu çökertir. Bu yüzden yaratıcılığın hiç gerekli olmadığı bir eylemdir ve alışkanlıkla davranan yaratıklar çok az ruh yüceliğine sahiptir. Fakat belki de alışkanlıklar yaşamımızın  büyük bir bölümü için gereklidir. Belki her karar ve eylemi özgürlüğümüzü kullanarak yapmaya yeterli fiziksel enerjimiz yoktur   ve bu sebeple bilincin kuantum doğası bizi alışkanlık edinmeye kışkırtır. Alışkanlık edinme, yaratıcılığımızı daha gerekli yerlerde  kullanmak üzere bizi özgürleştirebilir.

Son zamanlarda alışkanlıklarımızı kırmak adına ne çok öneri alıyoruz, fakat yukarıdaki paragrafta görüleceği üzere  her aşağıladığımız davranışın bir başka şeye neden hazırlamakta olduğunu bir kez daha hatırlamakta yarar var. Zevk ile bağlantısı ise açık; alışkanlıklar, zevk ve onu edinme imkanımızın  (enerji/para gibi) en küçük ortak böleni olarak ortaya çıkmaktalar, bu sebeple enerjinin minimum kullanılması açısından bir anlamda gerekli oluyorlar. İşin ironisi şu:

1. Biz zevk peşinde dolanan varlıklarız. 2. Eğer imkan olsaydı ve en büyük zevkleri edinebilseydik, onlar bir süre sonra alışkanlığa dönüşecekti zaten! 3. Öyle ya da böyle alışkanlıklardan aldığımız zevk aslında ANdaki his değil hafızadan çağırılan zevk hatırası olmaktadır. 4. Her an yeni bir şey denemek için yeterli enerjimiz yok diyor Zohar, doğrudur ve fakat bir an için yeterli gücümüz olduğunu varsayalım; Denedim-zevksiz-atladım, denedim-zevksiz-atladım, denedim-zevkli veee atlayamadım!!! Haliyle bunu tekrar etmek isterim, tekrar edersem alışkanlığa dönüşür, ve aslında zevk değil hatıradaki zevki kullanırım! 5. Tekrar etme sayısının optimumu nedir? Yani kaçıncı tekrarda şimdinin zevkinden hatıradaki zevke dönüşür? Her edim için bu nokta/tekrar sayısı değişebilir mi? 6. Dördüncü basamaktaki, denedim-zevkli aşamasında atlayabilme becerisi/yürekliliği/tokluğu gösterebilir miyim? 7. Gösterdim diyelim şimdi ne olur? Buna hep  şu anda yaşama deniyor işte 🙂 8. Sürekli yeni şey denemek için denemeyi en büyük zevk haline getirmek lazım, o zaman sonuca bakmazsınız, bu kez de bizatihi denemek alışkanlık haline geldiğinden o da hatıradan zevk kullanmaya başlar!

Benim bu konuda halihazırdaki eylemim, alışkanlıkları onları terkedebilmek için edinmek, böylece ne deneyimin kendini ne de sonucu alışkanlık haline getirmeye izin vermiyorum, birinden diğerine sürekli akış halini zevk edindim diyelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir