Bi gülme geliyor!

Hız iyidir ama isabet her şeydir. Wyatt Earp
İsabet ne kadar da isabetli bir kelime.
Peki acemi şansı nedir?
Şüphesiz ki beklentisizliktir :))))
Çalışıp çabalayıp isabet ettirme konusunda ustalık kazanmayı umarken bir yandan da hedeften uzaklaşmaya başlarsın, isabet ettirememe olaslığı içini gizliden gizliye kemirmeye başlar. İşte bu sebeple ilk attığını isabet ettirenlere “acemi şansı canım!” denir. Yoksa mazallah insanlar çalışıp çabalamaktan vazgeçerler! Sanki bunu yapabilmek kabilmiş gibi…. Cumartesi cumartesi bi gülme geliyor

*

Biz fizikçiler ölçümlerin asla kusursuz olmadığını biliriz. Yine de çabalarız. Nesneleri doğru ölçme dürtüsü, kendi kendine tamiratlar yapma dürtüsüyle aynıdır. Bu aynı zamanda temel olarak bir sorun çözme stratejisi meselesi, haritaları okuyamayan kadınlardan, yol sormayı reddeden erkeklere kadar bütün o şakaların kaynağı olan özelliktir.
Biyolojistler işin özünün belirsizlikle yaşamak olduğunu bilirler ve bize de bazen nazikçe hatırlatırlar.
Kesin bir şekilde ölçülebilen evrensel niceliklerin varlığı fizik biliminin çapasıdır: Bazen esas gerçeği unutmak kolaydır; zira fiziğin temelleri öyle uzun zamandır bizimledir ki birçoğu kemikleşerek klişelere dönüşmüştür.

.. “Kanunlar sosisler gibidir; yapılışlarını görmemek en iyisidir” der Otto Bismarck. Bilimsel kuramlar için daha da kusursuz biçimde geçerlidir, en azından benim deneyimim o yöndedir.

Farklı bir Evren

*

Isaac Newton, Cambridge’deki not defterlerinden birinin kenarına şu notu düşmüş: “Platon dostumdur, Aristotales dostumdur ama gerçek daha iyi bir dosttur.”
Bunu duyunca bi kahkaha fırladı hançeremden; ahhh ahhhhh Newton Dağı, seni aşmak ne zordu” diye bağırdım ister istemez.

Katının aniden sertliğini yitirmesi ve bize ihanet etmesi (hani şu boşluğa dizdiğimiz basamakların katılığı!) olasılığı yoktur fakat hafif bir sıcaklık artışında ne olur bilinmez. Bir fırının ateşli cehenneminde metal sıçrayıp oynayabilir; ama bizim dünyamızda (ortak rüyamızda) ciddi ve sorumluluk sahibidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir